
WATER HARMONY
Etape/Activitati/Grad de realizare
In vederea realizarii obiectivelor propuse, activitatile au fost organizate etapizat, in corelatie cu bugetul disponibil si respectiv cu conditiile reale de implementare in teren, dupa cum urmeaza:
Etapa I (2019): Studiul zonei de implementare a proiectului pe tronsonul Tulcea-Sulina și identificarea zonelor vulnerabile
Activ. 1.1: Evaluarea calitativa și cantitativă a apei din zona demonstrativă și elaborarea unor scenarii pe baza modelelor de calitate și cantitate a apei în diferite zone populate de-a lungul canalului Sulina.
Activ. 1.2: Identificarea indicatorilor de calitate și respectiv a celor hidro-meteorologici necesari a fi monitorizați în regim online pentru asigurarea unui management eficient a resurselor de apă.
Activ. 1.3: Remedierea deficientelor de comunicare dintre organizațiile publice (ONG) și autoritățile administrative județene /guvernamentale în demo-site-ul situat pe Canalul Sulina pe tronsonul dintre Tulcea și Sulina și diseminarea on-line a informațiilor de interes.
Aceasta prima etapa a cuprins o serie de activități dedicate estimării stării de calitate a apei pe baza unor indicatori necesari a fi monitorizați în regim online și identificarea deficientelor de comunicare dintre organizațiile publice (ONG) și autoritățile administrative județene/ guvernamentale în demo-site-ul situat pe Canalul Sulina pe tronsonul dintre Tulcea și Sulina, rezultatele fiind diseminate în cadrul unui workshop organizat la Tulcea, cu participarea factorilor de decizie de la nivel local/național și cu participarea specialiștilor din domeniu atât de la nivel național cât și internațional.
Realizare 100%
Etapa II (2020): Îmbunătățirea sistemului actual de management a resurselor de apa prin implementarea unui sistem automat de monitorizare a apei pe demo situl antelor studiat.
Activ. 2.1: Elaborarea documentației tehnice pentru implementarea unui sistem automat de monitorizare a calității apei în zona monitorizată, corelat cu datele hidro-meteo.
Activ. 2.2: Implementarea (achiziția, montarea și testarea) unui sistem automat de monitorizare a calității apei.
Activ. 2.3: Organizarea unui workshop demonstrativ cu invitarea parților interesate (autorități locale, administratori, etc.) și a societății civile.
Activitățile incluse în etapa nr. II au permis selectarea principalilor indicatori necesari a fi monitorizați în vederea diminuării fenomenului de eutrofizare a apei din canalul Sulina precum și stabilirea domeniului de variație a acestor indicatori în corelație cu variația parametrilor hidro-meteo influențați de schimbările climatice zonale, care au stat la baza conceperii și implementării unui sistem automat de monitorizare portabil (prin ajustarea și montarea pe o nava de pasageri) care sa scaneze zilnic calitatea apei din canalul Sulina. În condițiile restricțiilor de circulație impuse de pandemia COVID, părțile interesate (autorități locale, administratori, etc.) au fost invitate prin rotație pentru a participa la un seminar demonstrativ.
Realizare 100%
Etapa III (2021): Îmbunătățirea conceptelor privind managementul poluării apelor de suprafața în Delta Dunării, pornind de la realizările obținute în cadrul proiectului.
Activ. 3.1: Recomandări pentru implementarea managementului integrat al resurselor de apa în zona demonstrativa obținute în urma investigațiilor proprii.
Activ. 3.2: Recomandări pentru implementarea managementului integrat al resurselor de apa în zona demonstrativa obținute în urma investigațiilor partenerilor.
Activ. 3.3: Analiza Cost-Beneficiu și elaborarea unui ghid de bune practici privind managementul resurselor de apa pe Canalul Sulina.
Activitățile desfășurate în etapa nr. III s-au focalizat pe analiza informațiilor obținute la nivel demonstrativ pe baza investigațiilor proprii (completate prin extinderea numărului de indicatori posibili a fi măsurați), coroborate cu disponibilitățile identificate în privința implicării administrațiilor publice și a factorilor de decizie pentru adoptarea celor mai bune practici de management a resurselor de apa, în condițiile identificării poluărilor antropice și a efectelor schimbărilor climatice asupra scăderii debitului și respectiv a nivelului apei. Chiar daca o parte dintre demersurile propuse au fost parțial afectate de restricțiile impuse de pandemia COVID prin imposibilitatea implicării partenerilor internaționali, și limitarea organizării de reuniuni publice, s-a încercat soluționarea în regim online și schițarea unui ghid de bune practici si recomandări privind asigurarea resurselor de apă necesare potabilizării și diminuarea eutrofizării apei din Canalul Sulina. Eficienta monitorizării calității apei efectuate cu ajutorul sistemului automat propus fata de monitorizarea acelorași parametri în regim clasic (manual) s-a dovedit a fi net superioară pe baza analizei cost-beneficiu, ceea ce recomanda implementarea tehnologiei de monitorizare propuse.
Parțial realizat, dar cu recuperare de 100% în etapa următoare (solicitată a fi executată prin extinderea proiectului fără costuri suplimentare)
Etapa IV (2022): Validarea datelor obținute prin implementarea unui sistem automat de monitorizare a calității apelor de suprafață în Delta Dunării, în vederea îmbunătățirii managementului resurselor de apa.
Activ. 4.1: Scanarea calității apei pe canalul Tulcea-Sulina folosind sistemul de monitorizare implementat pe o nava de pasageri în vederea obținerii unei baza de date.
Activ. 4.2: Implicarea partenerilor în extinderea performantelor sistemului de monitorizare dezvoltat în vederea susținerii obiectivelor propuse.
Activ. 4.3: Completarea ghidului de bune practici privind managementul resurselor de apa pe Canalul Sulina pe baza experienței acumulate în urma activităților experimentale de teren și a solicitărilor comunităților / autorităților locale.
Etapa nr. IV a cuprins o serie de activități în continuarea celor prevăzute în etapa anterioara, referitoare la testarea sistemului de monitorizare elaborat pe o perioada mai lunga de timp în vederea obținerii unei baze de date proprii care sa conțină informații suplimentare referitoare la indicatorii de calitate a apei din Canalul Sulina, care sa permită stabilirea unor corelații dintre parametrii monitorizați. Astfel, sistemul de monitorizare realizat în etapele anterioare folosind doar senzori optici de ultima generație, a fost upgradat cu o serie de senzori electrochimici uzuali utilizați (potențial REDOX, pH, oxigen dizolvat) prin contribuția partenerului norvegian (NMBU) în vederea lărgirii spectrului de investigație a sistemului de monitorizare dezvoltat, care de altfel au dezvoltat cu aceasta ocazie și un soft de prelucrare a datelor pe baza cărora s-au realizat harți interactive de prezentare a valorilor indicatorilor monitorizați. Pe baza rezultatelor obținute s-a completat ghidul de bune practici privind managementul resurselor de apa, cu focalizare pe aspectul limitării eutrofizării apei și folosirea acesteia pentru prepararea apei potabile destinate comunităților locale distribuite de-a lungul canalului Sulina. Deoarece restricțiile impuse de pandemie au fost suspendate au fost realizate doua evenimente de tip workshop, care au permis întâlnirea membrilor proiectului cu autoritățile locale și societatea civilă în vederea prezentării rezultatelor și validarea acestora.
Realizare 100%
Activități suport (Diseminare; Participare la manifestări tehnico-științifice; Participare la cursuri; Organizarea de cursuri; Vizite de lucru)